Великодні оповідання для дітей

ПАСОЧКА

(З народного)

Перед Великоднем саджала мама пасочки в піч, а малий Семенко крутився коло неї. Мама була дуже зайнята роботою і нічого не говорила до хлопця.

Тож Семенко обізвався сам до мами:

— Мамко, чому ви до мене нічого не говорите?

— Та що я буду з тобою говорити? — відповіла мама.

— Та от скажіть: Семенку, на тобі оцю пасочку! Семенко показав пальчиком на найкращу

асочку.

Мама засміялася та й дала Семенкові пасочку за його мудру голівку.

Заматеріалами:"Чарівнеяєчко".Оповідання,вірші,загадки,казки.

Художники: К. Самойлов, Л. Белякова.Видавництво "Белкар-книга", Харків, 2009.

* * *

Петро Волиняк. "Що одна писанка наробила"

"У хаті ще було напівтемно, як мама вже розбудила Наталю.

— Уставай, Наталю, — каже мама, — бо вже час до церкви йти паски святити. Хіба ти забула, шо Великдень сьогодні?

Наталя зараз же і встала. Швиденько почала вмиватися. А вмивалася ке так, як завжди: помилася додою та милом, а потім ще й писанку взяла, умочила її у воду, а тоді личко нею потерла. Вона вже давно знала, що перший раз на Великдень треба писанкою чи крашанкою вмиватися. Хто писанкою на Великдень умивається, той завжди буде рожевенький і здоровий!

Ще й сонечко не сходило, як Наталя з мамою й татом пішли до церкви. Подорозі вони зустріли маленького хлопчика, шо йшов до церкви із своєю мамою..."(Петро Волиняк)

Василь Скуратівський, "Ой, весно, весно, днем красна" (оповідання про Великодні народні традиції в Україні)

"Великдень виявився теплим. Подвір’я рясно вкрилося дрібним моріжком, і мені велено очистити його від сміття. Зготовленим з березових дубців віником я ретельно вишкрібую зеленаві прокльовини; за кілька днів моріжок укриється барвистим килимом, і наше обійстя набере празникового вигляду.Сьогодні лишень четвер. Через двійко днів відзначатимемо одне з найбільших свят — Великдень, або, як ще називають у нас, Паску. Бабуся сьогодні пектиме обрядовий хліб — сонячні паски; вони і насправді подібні до небесного світила: округлої форми, а зверху змащені жовтком, — справжнісінько так, як усміхається на сході дня і прощається в надвечір’я сонце з нами..."(Василь Скуратівський)

Леонід Полтава. "Найкраща писанка" (Великодня казка-оповідання)

"У сінях стояла велика миска із яєчками. "Нас усіх з'їдять люди," - басом сказало найбільше яєчко. "І це добре. - обізвалися інші.- люди матимуть із нас користь." "Але я все-таки найкраще з-поміж вас, бо я - найбільше!" - не вгавало велике яєчко. Найменше яєчко лежало у мисці поруч із своїми братами і мовчки прислухалося до розмови. "А тебе, найменше, - знову обізвалося басом найбільше яєчко, - тебе ніхто і їсти не захоче, бо ти таке маленьке!.." Маленьке яєчко дуже шкодувало, що не виросло більше. Але що воно мало робити?.."(Леонід Полтава)

Кiлькiсть переглядiв: 119

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.